Om Oss

Inger

 

Jag är född och uppvuxen i Stockholm och köpte min första hund - Silva - 1955 - som  var en collie blandning, endast 5 v gammal hos en - efter vad det visade sig - hundskojare på Hornsgatan.

Jag fick mycket tidigt klart för mig att collien var den rasen jag ville äga; dels genom Lassie filmerna och dels genom Hundsport, där kennel Silvergården hade vackra helsidesannonser med collies med mycket utstrålning.

Min första riktiga collie var Skärgårdens Toppsy som inköptes från Berit Andersson på Värmdö 1970. Mamman var Hassleholms Beata och pappan var Bifrost Lucky Strike. 

Toppsy ställdes som valp ut i Norrtälje och redan där träffade jag på valpar efter Ali (Dazzler Of Dunsinane - Dunsinane Nan Of Noahsark).

Samma år gick flytten till Frövi, där jag hade min första colliekull 1972. Ur den kullen behöll jag en tikvalp, April Love "Busan". Det året 1972 flyttade vi (jag, man och tre flickor) till Vedevåg och blev månskensbönder med bl.a höns, kalvar och hästar som vi satte i avel, där blev vi bekanta med Susanne och hennes familj och flickorna blev goda vänner.

1973 på hösten föddes hos kennel Sandiacre en tik S. Sugar Baby "Happy" - kullsyster till S. Sweepstake - som anlände till Lena Nylen kennel Sandymore. Happy hämtades på Arlanda den första bensinransoneringsdagen 1974 och det var en ursöt guldsobel tikvalp jag mötte. Hon blev emellertid något för stor och något för lång men med ett mycket vackert huvud och ett otroligt bra temperament.

Busan parades 1974 men gick tom. Hon parades nästa gång med Stardogs Picasso. Strax efter parningen blev ett antal uppfödare inbjudna till ögonspegling i Linköping, vilken skulle ledas av Dr Barnett. Där deltog också flera svenska ögonveterinärer. Jag sa då, i bilen ner, att om Busan var dräktig så hade hon säkert något fel i ögonen. Mycket riktigt! Busan hade ett stort Colobom och var naturligtvis dräktig och fick 8 valpar. Det blev förstås hennes enda kull.

Under kommande år hade jag collieuppfödning fram till Sugarlines My Joys " Natasja" sista kull 1989.

1996 inköpte jag ånyo en collietik från Skärgårdens kennel men hon blev aldrig startad i avel.

1998 köpte jag Bermarks Zofie in Blue. 

 

Zofie

Hon var kullsyster till VWW 08 Bermarks Zavannah. Zofie blev BIR på sin första stora utställning i Stockholm april 1999 för Hans Lehtinen. Zofie fick 2 hanvalpar 2003 bl.a Sugarlines Spartacus "Foppa" som finns kvar hos mig. Zofie gick tragiskt bort samma år. Foppa är nu den enda collien i vår familj.

Sheltie

1974 föddes Sandymoor Jingle Bell min första sheltietik. Det var en välväxt men något stor tik som klarade dåtidens mentaltest - LHK - med glans. Under åren fram till 1989 hade jag en del sheltiekullar men Sugarlines Sweetheart "Ida" fick en kull med dödfödda valpar och efter det slutade jag med uppfödning.

Jag köpte sedan 2002 Bermarks Angel Touch "Puccie" vilken jag ställt ut men aldrig parat. 2005 köpte jag Bermarks Panache "Mimmi".

 

 Susanne

 

 

Är född 1967 och är sambo, har två barn, fyra collies (tre hemma), tre katter, en häst och en kanin. Bor i en villa i Vedevåg. Arbetar på ett HVB-hem i Lindesberg.  

Jag har växt upp på en bondgård utanför samhället Vedevåg. Vi bodde granne med Inger så därför kom jag i kontakt med collien redan som 5-6 åring, eftersom jag umgicks med hennes yngsta dotter, så blev collien en del av mitt liv. Min första collie skaffade jag 1989. En trefärgad tik Picaroon's Special Surprice (Tuffi, som blev 12år). Jag parade henne med Brightline New Runner (Waliant) det resulterade i sex stycken valpar 1993 tre hanar och tre tikar. Av dessa sparade jag en sobel tik Fayenne (som blev 13år).

När jag fick en förfrågan av Inger om jag ville bli delägare i hennes kennelnamn blev jag förstås väldigt glad och jätte stolt över erbjudandet och tackade självklart ja. Parade Tuffi med Waliant ytterliggare en gång och det blev två valpar, år 1995 en hane och en tik. Så det blev min första kull med kennelnamnet Sugarlines.

1998 blev jag ensamstående mamma till två barn och en massa djur (hundar, hästar,katter och kaniner) så detta gjorde att det blev ett avbrott i aveln.

Köpte in en ny valp 2004 av underbara Nina i Oskarshamn, Jack Pine's New Choise (Choise). Efter några utställningar med 3st CK och genomgånget MH med 2:a på skott, parade jag henne med Ottey's Goldenbear(Nalle) och det blev 2 valpar februari 2007. Två hanar och jag som skulle behålla en tik, så det blev ingen till mig. Var sedan och parade henne med NUCH Rudängens Cameron (Hampus), då fick jag mer än vad jag önskat mig. Det blev nio valpar sex tikar och tre hanar augusti 2008. Sparade en trefärgad tik Sugarlines Lady B'Ara (Alice) och min dotter Matilda ville ha en hund så vi sparade en sobeltik också Sugarlines Lady Beth (Bichette), eftersom det blev så många. Är sambo sedan ca två år tillbaka, så det blev en hanvalp på foder till min sambos föräldrar och hans lilla syster Susanne, Sugarlines Lord Beckett (Charlie).

Mina planer är nu att komma ut på utställningar med dessa små och deras mamma Choise.

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.